Meny
FARLIGE ISTAPPER FRA TAKRENNE: Frosne takrenner og istapper kan forhindres av varmekabler.
  • Sikkerhet

Unngå farlige istapper fra taket

Publisert 05. desember 2021 | Oppdatert 12. oktober 2022

Det er ikke bare innendørs at varmekabler gjør nytte på kalde dager.

Varmekabel montert i takrenne.
ENKEL PROSESS: Varmekablene trekkes på innsiden av takrenna og festes med klips.

Den norske vinteren er ustabil og uforutsigbar. Med store temperatursvingninger og vekslende nedbør. Det kan skape problemer hvis du ikke tar forholdsregler.

— Isdannelser ved takfot og i renner kan bli til livsfarlige istapper. Dette gjelder flest bygårder med dårlig isolasjon og lufting. For privatboliger er faren for takras mindre. Her ser vi oftere eksempler på frostspreng der takrenner, forbord og takstein blir ødelagt og må byttes ut, forteller Arild Gulbrandsen, ansvarlig prosjektleder i Elfag-bedriften Gulbrandsen & Olimb.

Han har mange vintre i bransjen bak seg og har sett hvor galt det kan gå. Heldigvis er det enkelt å løse problemet.

Varm opp takrenne og nedløp

Den vanligste måten å holde isen unna takrennene på er med varmekabler. Denne løsningen passer like godt for eneboliger og bygårder som offentlige bygg, skoler og samfunnshus, og er både rask og rimelig å installere med hjelp av fagfolk.

«Vi anbefaler alle boligeiere og gårdeiere å få dette installert før vinterkulda setter inn for alvor»

Varmekabelen ligger i takrenna samt innvendig i nedløpene og tiner kontinuerlig snø og is for å sikre frie vannveier. Du kan velge mellom manuell eller automatisk regulering, men hovedregelen er at varmen bør skrus på så fort det kommer snø. Når våren kommer kan du skru varmen av igjen for å spare unødige strømkostnader.

En selvregulerende varmekabel kan ikke overopphetes og gir maksimal effekt akkurat der det trengs. Der snøen smelter og varmen ikke trengs, regulerer kabelen effekten ned med opptil 50%. Det gjør løsningen til en svært kostnadseffektiv frostbeskyttelse og en lur investering, mener Gulbrandsen.

Nedløp av takrenne med sildrende vann og varmekabel som stikker ut.
FRIE VANNVEIER: Det er fort gjort at takrenner tetter seg av snø og is. Med varmekabler i takrennene får vannet renne fritt og du unngår istapper.
Eduard Garcia, elektriker i Guldbrandsen og Olimb.
HØYSESONG: Elektriker Eduard Garcia skal legge varmekabler i mange takrenner de neste ukene.

En viktig installasjon

Har du ikke innlagt varme i takrenner og nedløp? Du er ikke den eneste. Elektriker Eduard Garcia i Gulbrandsen & Olimb forteller at mange privatkunder ikke kjenner til konseptet, men at elektrobedriften har fått flere henvendelser enn normalt de siste to årene. Nå håper han enda flere forbrukere får opp øynene for løsningen.

— De fleste er vant til varmekabler innendørs og i oppkjørselen, men vi anbefaler alle boligeiere og gårdeiere å få dette installert før vinterkulda setter inn for alvor. Det gjelder både for privatboliger og næringsbygg, sier han.

Installasjonen er ikke tidkrevende, men må gjøres av en profesjonell elektroinstallatør.

Vil du vite mer om varmekabler i takrenne – eller booke tid for installasjon?
Finn din nærmeste Elfag-elektriker

Sliter du eller ditt borettslag med istapper? Vi kan hjelpe