Meny
Rekke med kontorbygg og Trondheim sentralstasjon på Brattørkaia i skumringsmørke og Trondheimsfjorden i bakgrunnen.
Foto: Ivar Kvaal

Dette er verdens nordligste plusshus

Publisert 10. desember 2021 | Oppdatert 14. desember 2021

Med batteri i kjelleren og solceller på taket forsyner Powerhouse Brattørkaia nabolaget med overskuddsstrøm.

Kontorbygget powerhouse brattørkaia i solnnedgang med Trondheimsfjorden i bakgrunn.
FANGER SOLEN: De som oppholder seg her, nyter lys og luft i moderne næringslokaler med utsikt over Trondheimsfjorden. Foto: Ivar Kvaal.

I 2019 åpnet Norges største og verdens nordligste plusshus dørene i Trondheim. Med nesten 3 000 kvadratmeter solcellepanel på vegger og tak produserer Powerhouse Brattørkaia mer enn 450 000 kWh i året.

Næringsbygget er et tverrfaglig samarbeidsprosjekt mellom eiendomsselskapet Entra, prosjektutvikler og entreprenør Skanska, miljøstiftelsen ZERO, arkitektkontoret Snøhetta og rådgivningsselskapet Asplan Viak.

Sammen med lokale underleverandører transformerer de bygg over hele landet fra energisluk til energikilder.

Kristian Haugen, prosjektleder i Argon Elektro med verneutstyr på byggeplass.
PROSJEKTLEDER: Kristian Haugen i Argon Elektro.

Lokal elektrikerbedrift vant jobben

Det var Argon Elektro som vant oppdraget med leveranse og drift av elektroinstallasjoner på prestisjebygget i Trondheim.

Elfag-bedriften er totalleverandør innen svak- og sterkstrøminstallasjoner for blant annet bygningsinstallasjon. De har vært involvert i mange store prosjekter i regionen, men ifølge prosjektleder Kristian Haugen er plusshuset på kaia det mest teknisk avanserte bygget de har jobbet på noensinne.

«Dette er en vanlig kontorinstallasjon i bunn med store tekniske anlegg på toppen. Det innebærer alt fra vinduer og solskjerming til VAV-styring og infrastruktur for solcelleanlegg. – Kristian Haugen, prosjektleder for elektroinstallasjoner»

Produserer mer strøm enn det bruker

Powerhouse Brattørkaia er Norges største nybygde plusshus. Gjennom driftsfasen vil kontorbygget skape mer energi enn det som blir brukt til produksjon av byggematerialer, oppføring, drift og avhending.

Solenergi er den viktigste designdriveren for det karakteristiske bygget som er tegnet av Snøhetta. Solceller, varmevekslere og varmepumper produserer strøm og varme til bygget. Samtidig påvirker sjøvannet fra fjorden både varme- og kjølesystemet.

Ifølge Haugen er det nettopp solcelle- og energistyringsaspektet som skiller plusshus fra originale bygg.

Flyfoto over Powerhouse Brattørkaia i Trondheim.
NYSKAPENDE: Powerhouse Brattørkaia er et unikt næringsbygg på innsiden og utsiden.

VIL DU LÆRE MER OM PLUSSHUS OG SOLENERGI?