Meny

Borettslag og næringsbygg: Slik forbedrer du sikkerheten om vinteren

Publisert 10. desember 2021 | Oppdatert 14. desember 2021

Vi er alle kjent med istappene som henger ned fra takrennene, enten det er hjemme hos deg selv, i næringsbygg eller i borettslag. Varmekabler i takrenner kan forhindre store skader på både bygg og mennesker.

Eduard Garcia, elektriker i bedriften Gulbrandsen & Olimb.
PÅ JOBB FOR EN SIKKER BARNEHAGE: Eduard Garcia legger varmekabler i mange takrenner.

Når temperaturen kryper nedover gradstokken sniker de seg frem, én etter én. Enten du jobber i et kontorbygg eller bor i et borettslag, har du nok istappene som strekker seg ned fra takrennene, og som i praksis kan løsne «når som helst».

I Elfag jobber vi mye utendørs på bygg og bolig, og vet hva som skjer når temperaturene svinger fra pluss til minus: isdannelse, frostspreng, farlige istapper og snøras fra tak.

Varmekabler i takrenner forebygger både bygg- og personskader, og ifølge Gulbrandsen & Olimb-elektriker, Eduard Garcia, kommer det oppdrag fra både borettslag, næringsbygg og privatboliger. Oppdragene henter han inn ved å være proaktiv.

— Jeg pleier uoppfordret å presentere denne løsningen overfor sluttbruker. Det er tross alt svært mange hus- og gårdeiere som ikke vet at det er mulig å montere varmekabler i takrenner og nedløp, sier Garcia, og fortsetter.

– Alle kjenner til istappene, men svært få vet hvor enkelt det er å løse. Det er viktig at denne kunnskapen når ut til de det måtte gjelde, sier han.

Begynn i barnehagen

De siste to årene har Elfag-bedriften Gulbrandsen & Olimb merket en betydelig økning etterspørsler fra privatpersoner og bedrifter som vil ha varmekabler i takrenner og nedløp. Særlig barnehagene har fått ferten av løsningen. Garcia mistenker at dette er en av årsakene til veksten.

— Vi snakker med mange nysgjerrige foreldre i løpet av en arbeidsdag i en barnehage. Min teori er at mange av disse blir inspirert til å finne ut mer om løsningen, og at mange ender opp med å bestille installasjon på et senere tidspunkt, enten til hjemmet eller jobben, sier han.

Per dags dato har Gulbrandsen & Olimb flest oppdrag i barnehager og næringsbygg, men skal vi tro Garcia er det ikke lenge før installasjonen blir kjent for huseierne.

– Potensialet i privatbolig og borettslag er enormt. Oppdragsmengden vokser sakte, men sikkert. Her er det opp til oss som fagfolk å gjøre løsningen kjent for folk. Vanligvis finnes det vaktmestere som gjør denne jobben, men det er både tidkrevende og omfattende arbeid. Derfor anbefaler vi en trygg, sikker og varig løsning som denne.

En kostnadseffektiv løsning

De fleste varmekabler som monteres i takrenner og nedløp er forhåndsprogrammerte og selvbegrensende styringsenheter med stabil varmegang. Disse kan ikke overopphetes og gir full effekt akkurat der det trengs. Der varmen ikke er nødvendig, regulerer kabelen effekten med opptil 50 prosent. Det gjør løsningen til en svært kostnadseffektiv investering.

— Rør som sprenges på grunn av frost kan forårsake store vannskader. Kostnaden for en slik reparasjon er som regel større enn installasjonen, påpeker Garcia.

Er du interessert i sikker og trygg ferdsel langs bygget ditt?