Meny
utsiktsbilde av lysefjorden og prekestolen
  • Oppvarming

Hygge på terrassen: hyttelivet med jacuzzi

Publisert 12. februar 2021 | Oppdatert 16. mars 2023

Norske hytteeiere elsker boblebad på terrassen. Slik går du frem for å realisere drømmen.

Se det for deg. Du har vært ute på en lang skitur med familie og venner, og når du kommer hjem på hyttetunet står boblebadet rykende klart, med utsikt mot fjellheimen, skjærgården eller solnedgangen.

Fristende, ikke sant?

Flere og flere ønsker å installere boblebad på hytta, enten det dreier seg om skjærgårdshytter eller hytter med utsikt over fjellheimen. Likevel er det mange som går i fella, der de ikke gjør de nødvendige undersøkelsene i forkant.  

Hvor kan boblebadet stå? Hvilket underlag må det ha? Og hvordan kobler jeg det til? Trenger jeg elektriker? Elfag gir deg oversikten og tipsene for hvordan du kan nyte boblene fra bassenget.

kvinne sitter i boblende bad og ser på nedadgående sol
NYTER UTSIKTEN: Ettermiddagssolen ser best ut fra bassenget på terassen.
portrett av øyvind kaasa fra hjartal elektro
INSTALLERER OFTE BOBLEBAD: Øyvind Kaasa fra Hjartdal Elektro.

Holder ikke med egen stikkontakt ute

Noe av det viktigste du må vite før du installerer jacuzzi på terrassen, er behovet for egen strømkurs og sikring til bassenget, samt jordfeilbryter på denne kursen. Dette er nødvendig for å tåle kapasiteten et boblebad trekker.

– Boblebadet må monteres av en autorisert elektriker, og vi gjør mange slike oppdrag. Det er ikke en vanskelig jobb, men det må gjøres riktig, sier Øyvind Hovde Kaasa i Hjartdal Elektro.

Elektrikerbedriften holder til i Vestfold og Telemark og har med det mange oppdrag i hytteområdene Tuddal, Rauland, Lifjell og Gaustablikk. Han bekrefter at det er viktig å ha kontroll på det elektriske, men minner samtidig om andre viktige momenter ved installasjon av boblebad på hytta.

Er hytta kald når du kommer frem?

Sveip hytta varm!

blå himmel, hvit snø og en liten urhytte i vinterlandskap
RÅ NORSK NATUR: Tenk denne utsikten fra et rykende boblebad.

– Du må også tenke nøye gjennom hvor du ønsker boblebadet. Du vil ikke være til sjenanse for naboer, samtidig som du ønsker best mulig utsikt. Videre er det viktig å tenke på selve underlaget, sier han.

En jacuzzi fylt med vann blir tung, og bør regnes som 500kg per kvadratmeter. For å hindre frost fra bakken, bør det isoleres under selve bassenget.

– Noen velger å støpe fundament med isolasjon og armering. Hvis boblebadet skal stå rett på bakken eller på uisolert underlag, anbefaler vi å bruke egne isolasjonsplater under bassenget, fortsetter Kaasa.

Engstelig for hytta når du ikke er der?

Slik sikrer du hytta mot innbrudd.

boblebad om vinteren med utsikt
INSTALLERT AV HJARTDAL ELEKTRO: Dette boblebadet er nylig installert av Elfag-bedriften.

Hver fjerde hytte har jacuzzi

Norge teller nesten en halv million hytter, fordelt på vidder, sletter og svaberg. Hyttefolket stiller stadig høyere krav til komfort og standard i fritidsboliger, noe Kaasa legger godt merke til.

– Vi installerer langt flere overvåkningssystemer, smarthus-løsninger og ekstragoder som for eksempel boblebad nå enn før, sier han, og fortsetter:

– Jeg anslår at hver fjerde hytte vi jobber på i fjellet har en tilhørende jacuzzi, med utsikt mot fjell, daler og nydelig naturlandskap, sier han.

Og plutselig er du klar for en ny skitur i morgen, kun for å oppleve følelsen av et fortjent boblebad enda en gang.

Lyst på ekstra luksus?