Meny
En tom innside av en garasje, med hvite vegger og åpen garasjeport i sentrum av bildet. En gardintrapp står lent inntil veggen på venstre side, og tomme hyller er montert på veggen på høyre side.
  • Oppvarming

Garasjen: mer enn bare en parkeringsplass

Publisert 16. juni 2021 | Oppdatert 17. juni 2021

For de fleste er garasjen en parkeringsplass for bilen. Likevel kan man utnytte plassen som et ekstra rom, både som oppholdssted eller arbeidsrom.

Garasjen ender fort opp som et oppbevaringsrom som fylles med ting du tenker du kommer til å få bruk for senere, eller som et verktøyrom med fullt av rot og kaos.

Men med litt planlegging og litt montørhjelp, kan du enkelt bruke garasjen til så mye mer. Her kommer noen tips til hva du kan gjøre for å utnytte den ekstra plassen.

Lagring og oppbevaring i garasje

Hvis du vil bruke garasjen til oppbevaring av sesongbasert utstyr er det ikke bare plassering av esker og lagringsplass du må tenke på. Du må også tenke nøye gjennom hva du vil oppbevare, og hvordan du trygt kan ta vare på produktene gjennom varme, fuktig vær og minusgrader.

veldig rotete garasje med masse greier rundt omkring
SKREKKEN: Dette eksempelet er det vi alle ønsker å unngå.

Med en varmepumpe kan du holde garasjen forsynt med varmen som er nødvendig gjennom vinteren. Varmepumpen gir en rimelig oppvarming, og en jevn temperatur. Mange ønsker også varmekabler i gulvet i garasjen.

Uansett bruksområde er det viktig at du har tilstrekkelig med stikkontakter som er tilpasset bruken du ønsker. Husk at du med elbilladere trenger en egen kurssikring i sikringsskapet, uansett om det er elbil eller hybridbil du har.

Vet du egentlig hva en varmepumpe gjør?

Les våre svar på de mest stilte spørsmålene.

En mann trener i garasjen med garasjeporten åpen. Han løfter en vekstang, og i bakgrunnen henger det en sykkel på veggen, og ligger vektstenger på gulver.
TRENINGSROM: En garasje er ofte stor nok til å få plass til treningsutstyr. Da kan det være lurt å kunne styre temperaturen i rommet.

Oppholdssted når du trenger egentid

Kanskje du savner et oppholdssted i hjemmet ditt, og så står garasjen der og er kald og rotete?

Da kan du få utnyttet den ekstra plassen og bruke rommet som et oppholdssted, treningsrom eller arbeidsrom.  

Det viktigste å tenke på når du skal gjøre garasjen til et oppholdssted, er at det elektriske anlegget er riktig dimensjonert med tanke på bruk. For at det skal være et behagelig rom å oppholde seg i, året rundt, vil det absolutt kreve en viss grunnoppvarming av rommet.

Bruker du garasjen til håndverksarbeid og generell «fiksing», er du nødt til å ha tilstrekkelig med arbeidslys. Hvis du i tillegg bruker garasjen som oppholdssted er det også viktig at du har et elektrisk anlegg som tåler hverdagsbruk av TV, lys og oppvarming.

Det er mørkt ute, men garasjen har porten åpen. Rommet er full av rot og bokser, men godt opplyst av lys i taket inne i garasjen.
OPPBEVARINGSPLASS: Hvis du bruker garasjen til oppbevaring trenger du godt nok lys, slik at du lett kan holde oversikt over hva du har stablet i hyllene.

Velg lys etter behov

For å finne ut av hva slags lys og hvor det skal installeres må du vite hva du skal bruke rommet til. Hvis rommet skal brukes til trening eller oppholdssted trenger du kanskje en annen type belysning enn hvis garasjen kun fungerer som et lager.

HUSK: LED-lys erstatter lysrør, og gir bedre lys til en lavere strømkostnad. Mange ganger kan det også være fint med belysning som kan dimmes. Da kan du dempe belysningen hvis du skal se på TV eller slappe av, men også øke belysningen hvis det er behov for det.

Les også: Velg riktig belysning til hjemmet

I nyere hus kan du normalt legge ut en kraftigere kurs og sette opp et lite sikringsskap i garasjen. På eldre hus, hvor det ikke er gjort så mye med det elektriske anlegget, må du nok regne med en liten oppgradering. Hvis du for eksempel må legge nye kabler til garasjen for å få mer lys og varme, kan det belaste det eksisterende strømnettet i huset.

I noen tilfeller vil det bety at du trenger ny strømkurs til garasjen, og kanskje et eget sikringsskap. Derfor bør du alltid sjekke om du har kapasitet på boligens hovednett, da det er enklest å koble garasjen på det eksisterende strømnettet.

Skal du fikse garasjen din?