Meny
opplyst platting med utemøbler på
  • Oppvarming

Elektrikerne anbefaler: Dette bør du få fikset i sommer

Publisert 29. juni 2020 | Oppdatert 10. november 2022

Denne sommeren skal mange tilbringe ferien hjemme. Er du en av dem? Da har du en gyllen mulighet til å oppgradere hus og hage. Vi har snakket med et knippe elektrikere for å finne ut hvilke prosjekter det er lurest å prioritere om sommeren.

martin søtvedt foss elektro på gulvet med varmefolie
NNE SOM UTE: Selv om mange prioriterer uteplassen nå, er det mange som planlegger større oppussingsprosjekter innendørs også. Utskifting av sikringsskap, varmekabler og innendørs belysning er blant dem. På bildet: Martin Søtvedt i Foss Elektro AS.

Du har kanskje tenkt tanken allerede: Med en oppgradering av balkongen, terrassen eller hagen blir hjemme-sommeren ekstra hyggelig.

Har det blitt med tanken? Heldigvis er det ikke mye som skal til for å skape trivsel og sommerstemning utendørs.

— Mange av oss har ikke brukt uteplassen på veldig lenge. Det er først når man begynner å oppholde seg utendørs at behovet for oppgradering melder seg. Denne sommeren er ekstra spesiell siden de fleste skal tilbringe mye tid hjemme, sier Martin Søtvedt i Foss Elektro AS.

Mange av de ansatte i Elfag-bedriften fra Porsgrunn tar sommerferie, men det er alltid noen på vakt for å håndtere oppdrag gjennom sommeren. Søtvedt forteller at oppdragslisten inneholder alt fra generell oppgradering av elektriske anlegg og plassering av stikkontakter til installasjon av elbillader, varmelamper, utebelysning og solcelleanlegg. At de mest populære jobbene skjer utendørs synes han er helt greit.

– Med et tørt og varmt klima er det enklere å gjennomføre installasjoner utendørs. For oss er det en velsignelse å få disse oppdragene om sommeren.

 

 

Noomi strømsborg strømsborg elektro portrett
KLAR FOR Å VÆRE MYE UTE: Noomi Strømsborg, Strømsborg Elektro AS.

Prioriter lys og varme

Belysning og oppvarming er de viktigste elementene for deg som elsker å tilbringe dagene og kveldene ute. Innenfor utebelysning finnes det mange muligheter avhengig av ønsker og utgangspunkt.

– Lys og varme utendørs gjør underverker. Hyggelig utebelysning og varme rundt uteplassen vil garantert bli en kjærkommen investering, selv om det er vanskelig å se for seg midt på lyse sommeren, sier Noomi Strømsborg i Strømsborg Elektro.

Elfageren fra Enebakk får ofte i oppdrag å installere både utelys- og varme i bakhager og på terrasser og balkonger.

Med en terrassevarmer kan du forlenge sommerkveldene til langt ut på høsten, og har du tak over uteplassen kan du kose deg utendørs hele året. Terrassevarmere får du både som frittstående og fastmontert, og i ulike prisklasser. En fastmontert terrassevarmer bør monteres av en elektriker.

Flere fordeler med varmelampe:
Slik forlenger du sommerkveldene

portrett jan-henrik flatnes
ANBEFALER EN SOMMERSJEKK PÅ HYTTA: Elfager Jan-Henrik Palnes.

Til hytteeiere og utleiere

Skal du leie ut hytte eller feriebolig i sommer? Da er det viktig at det elektriske anlegget og viktige installasjoner fungerer som de skal.

Dersom du skal tilbringe store deler av sommeren på egen hytte, kan det også hende du legger merke til små og store oppgraderinger som skulle vært gjort. Vi har snakket med elektriker Jan Henrik Palnes hos Elfageren Vestby Elektro AS. Han jobber i et område med mange fritidsboliger og kan melde om at juli er alt annet enn en rolig måned.

uteområde opplyst av happy lights og lyssatt bord og platting
LYS OPP UTEPLASSEN: Med utebelysning kan du forlenge sommerkveldene. Kombiner permanente løsninger som lamper og downlights med vakre lyslenker og levende lys.

– Hvis du har mulighet, bør du reise en tur på hytta før fellesferien. Bruk noen timer på å avdekke eventuelle mangler og oppgraderingsbehov og ta kontakt med en lokal elektriker for å forhåndsbestille befaring. Da har du alt klart til sommeren, og er du ekstra heldig kan elektriker stille på kort varsel, tipser Jan Henrik Palnes.

Oppgradering i ferien?