Meny
Kvinne sitter under pledd og drikker fra en kaffekopp
  • Bolig
  • Smarthus

Strømsparing: Disse grepene fungerer nå

Publisert 10. oktober 2022 | Oppdatert 31. oktober 2022

Dagens høye strømpriser har ført til et skred av tips om strømsparing og strømsparingsprodukter. Vi har spurt elektrikeren om hva som faktisk fungerer, og hva som er utdaterte råd og myter.

Bakhodet til en kvinne som dusjer
DAGENS DUSJPRIS: Med en smart varmtvannsbereder trenger du ikke å planlegge dusjingen etter spotprisen.

Du fyrer i peisen, slår av lysene når du går ut, fyller oppvaskmaskinen til randen og tar lynraske dusjer. Likevel spiser strømregningen opp en stadig større del av månedsbudsjettet ditt.

Med spotspriser som holder seg på et konstant rekordhøyt nivå i deler av landet, og den nye nettleiemodellen som slår ut på effekttopper, må man ta strømsparingen noen skritt videre.

– Det første man må gjøre er å finne ut hva som trekker mye strøm. Her er oppvarming og varmtvann en gjenganger, sier Ole-Magnus Kristiansen, Tele- og Elektromontør i Askestad-Aas Elektro AS.

Bør jeg senke temperaturen i varmtvannsbeholderen?

Oppvarming kan stå for så mye som 80 % av energiforbruket ditt, og inkluderer ting som varmekabler, panelovner og varmtvann.

– Varmtvannsbeholderen er noe mange ikke tenker på, men den trekker mye strøm. Man bør likevel unngå å slå den av i mange timer om gangen, for da synker temperaturen og bakteriene vokser, sier Kristiansen.

Ifølge Folkehelseinstituttet bør vannet i varmtvannsberedere holde minst 70 grader for å forebygge risiko for legionellasmitte som kan gi alvorlig sykdom. Det er derfor ikke anbefalt å slå av varmtvannstanken for å spare strøm når du for eksempel reiser på ferie.

– Varmtvannstanken varmer ikke opp vannet igjen mens man dusjer, men gradvis etterpå, så det er ikke alltid man får full uttelling på å dusje når spotprisen er lavest heller. Det beste er å installere en modul som sørger for at tanken varmer opp vannet når det er billigst, sier Kristiansen.

Et baderom
STRØMTYV: Varmtvann og varmekabler på badet trekker mye strøm.

Lønner det seg å slå av og på varmekablene?

– Man kan slå av og på varmekablene for å spare strøm, men det går jo på bekostning av komforten, sier Kristiansen.

– Det kommer også an på hvordan de er plassert. Hvis varmekablene ligger 10–15 cm under betonggulvet, holder varmen seg en stund i gulvet før det blir kaldt, men da tar det også litt tid å varme det opp igjen fra helt kaldt.

Varmekablene bidrar også til å hindre fuktskader på badet ditt, så det er bedre å la dem stå på den laveste effekten enn å skru dem helt av.

– Nå finnes det veldig mange smarte termostater på markedet, som leser av varmen og justerer temperaturen etter behov. Man kan også forhåndsprogrammere termostaten til å senke temperaturen til det laveste om natten, eller når alle er på jobb og skole, sier han.

 

LED-lys i en leilighet
SKIFT LYSPÆRENE: LED-spotter er både rimeligere i bruk, mer miljøvennlige og tryggere enn gamle halogenpærer.

Sparer jeg mye på å slå av lysene?

Å slå av lysene i rom man ikke oppholder seg i, er et gammelt strømsparingstips som fortsatt fungerer. En enkelt lyspære trekker kanskje ikke så mye strøm, men mange lamper som alltid står på, kan utgjøre en betydelig sum på sikt.

– Det første man bør gjøre er å bytte ut gamle lyspærer med LED-pærer, sier Kristiansen.

– Det kan også lønne seg å installere bevegelsessensorer som slår av lyset automatisk der hvor man ikke oppholder seg så mye, men ofte glemmer å skru det av, som i garasjen eller boden.

Det finnes også en rekke lysstyringssystemer som gjør det enklere å styre utendørsbelysningen.

– Man kan bruke astrour som styrer lyset automatisk etter soloppgang og solnedgang, eller smartsystemer hvor du kan programmere at lyset slår seg av om natten og midt på dagen når ingen er hjemme.

Hvordan fungerer den nye nettleiemodellen?

Hvis du plugger inn elbilen når du kommer hjem fra jobb, samtidig som du setter på middagen og en klesvask, kan det bli ekstra dyrt på grunn av den nye nettleiemodellen som trådte i kraft 1. juli 2022.

– Ved å balansere de tunge lastene som varmtvannsbereder, termostater til varmekabler og elbillader slik at disse ikke slår inn samtidig, unngår man effekttoppene man får dersom disse slår inn samtidig flere ganger i løpet av en måned, forklarer Katrine Gaare, kategorisjef for installasjon i Onninen.

Det er med andre ord ikke bare spotprisen du bør følge med på, men også hvor mange elektriske apparater du bruker samtidig.

– Dersom for eksempel alle smarte enheter i huset programmeres til å slå inn klokken 20 hver kveld, får man disse effekttoppene som gjør at man får et dyrere ledd på nettleien, sier Gaare.

– Med smartere strømstyring kan man legge inn styringer slik at man i et oversiktsbilde kan se når de ulike tingene slår inn. Da kan man også legge inn forskyving på tidspunktene, og på den måten jevne ut effekttoppen.

Elektriker skrur på en utendørslampe
ANBEFALER AUTOMATISERING: Tele- og elektromontør Ole-Magnus Kristiansen anbefaler å automatisere strømforbruket for en enklere hverdag.

Er det trygt å bruke elektriske apparater om natten?

Du har kanskje en funksjon på vaskemaskinen og oppvaskmaskinen hvor du kan programmere den til starte midt på natten når strømprisen er lav? Mange eksperter advarer mot nettopp dette trikset på grunn av brannfaren.

– De fleste moderne apparater og elbilladere er trygge å bruke om natten, og da lønner det seg å programmere elbilladeren til å starte etter klokken 23, sier Kristiansen.

– Men hvis man har eldre apparater, bør man ikke gjøre dette. Man skal være spesielt forsiktig med tørketrommelen hvor det samler seg opp mye lo, sier han.

Katrine Gaare, Kategorisjef for installasjon hos elektrogrossist Onninen.

Få oversikt og kontroll med apper

De fleste strømselskapene har en app du kan laste ned gratis, hvor du kan følge med på spotprisen og strømforbruket ditt.

Når du installerer smarthusprodukter som termostater, sensorer og smart elbillader, kan du også koble disse til en egen app hvor du får detaljert oversikt over hva som trekker strøm.

– Mange av oss vil nok få et mer bevisst forhold til eget strømbruk fremover. Det er enklere hvis man kan se effektforbruket visuelt i appen, og hvor mye det egentlig utgjør å redusere temperaturen på badet med to grader, sier Gaare.

– Hvis man kan jevne ut effekttoppene, og i tillegg har mulighet for å styre lastene opp mot spotprisen gjennom døgnet, kan enhetene automatisk tilpasse seg når på døgnet det er mest gunstig å skru seg på.

Vil du installere smart strømstyring?