Meny

Utfasing av gamle lysstoffrør

Publisert 11. mars 2023 | Oppdatert 13. mars 2023

I løpet av 2023 trer nye regler for lyskilder i kraft. Selv om utfasingen skjer gradvis, vil det være lønnsomt for mange bedrifter å bytte til LED allerede nå.

I løpet av 2023 trer nye regler fra Ecodesign-direktivet 2019/2020/EU og RoHS-direktivet 2011/65/EU i kraft. Dette innebærer blant annet at lysstoffrør og kompaktlysrør som inneholder kvikksølv, tas ut av markedet.

Hva betyr det i praksis for norske bedrifter?

 

Dette sier reglene

I løpet av 2023 blir det blant annet forbudt å produsere lysstoffrør og mindre lyskilder som inneholder kvikksølv. Produsentene og leverandørene kan fortsatt selge ut det de har på lager, men når lagrene er tomme, får man ikke tak i de gamle lyskildene mer.

Dette betyr i praksis at bedrifter som bruker de gamle lyskildene, står ovenfor tre alternativer.

  1. Utsette å bytte til LED i noen år ved å hamstre inn de gamle lyskildene før de går ut av produksjon.
  2. Beholde lysanlegget og gjøre en retrofit med nye LED-lyskilder. Dette er avhengig av at de gamle armaturene og anlegget takler de nye LED-lyskildene. Dersom man bygger om armaturene, kan det også påvirke garantien til belysningsproduktet.
  3. Skifte ut armaturene til mer effektive LED-armaturer.

 

To menn som står smilende foran fruktavdelingen på Rema1000.
Montør Anders Nilsen og kjøpmann Kjetil Mikalsen på Rema1000 Bergseng.

Lønnsomt å bytte til LED

Det kan finnes gode grunner til at man ønsker å utsette utskiftningen i noen år, men for de fleste vil det raskt lønne seg å oppgradere lysanlegget med moderne armaturer og lyskilder. Selv om utskiftningen koster penger, og LED-lyskildene er dyrere å kjøpe inn enn de gamle sortene, har de et mye lavere strømforbruk. Derfor vil investeringen snart lønne seg, spesielt for bedrifter med store lokaler hvor lyset står på store deler av døgnet.

En fornøyd Elfag-kunde som valgte å skifte ut lyskilder og armaturer, er Rema 1000 Bergseng i Harstad. Her ble alle de gamle lysrørene og armaturene byttet ut med nye, energieffektive LED-armaturer. Totalt 132 armaturer og 264 lysrør ble byttet ut, noe som gir store besparelser for både miljøet og strømforbruket.

Ifølge butikkens egne beregninger vil denne utskiftningen gi dem en årlig besparelse på hele 20 % av det totale strømforbruket i butikken!

Trenger du å oppgradere lysanlegget?