Meny

Støtteordninger for solcelleanlegg i næringsbygg

Publisert 25. september 2024 |

Solcelleanlegg er en god investering, og med støtte fra Enova reduseres investeringskostnadene betraktelig.

Et bærekraftig bygg gir både økonomiske fordeler og andre konkurransefortrinn. Men selv om gevinstene er store, kvier mange seg for investeringskostnadene. Derfor er det viktig å kjenne til de økonomiske støtteordningene som finnes, slik at prosjektet blir så lønnsomt og attraktivt som mulig.

Enovas støtteordning for næringsbygg

Mange kjenner til Enovas støtteordninger for solceller til private boliger. Det finnes også en støtteordning for næringsbygg, men den er litt mer kompleks.

– Enova tilbyr støtte til næringsbygg som investerer i innovative løsninger, og kan dekke inntil 30 % av kostnadene opptil 10 millioner. Men det er viktig å være klar over at det er konkurranse om disse midlene, forteller Jarle Pettersen som er salgssjef for sol og energilagring i Onninen.

Når man søker om støtte, må man sette et mål for hvor mye tiltakene skal forbedre energistandarden. Målet må være på minst 20 % per bygg, og man beregner et gjennomsnitt hvis det er snakk om flere bygninger.

Søknadene blir rangert etter hvor mye energiforbedring man oppnår i forhold til investert beløp, noe som medfører at for eksempel eldre bygg med stort forbedringspotensial stiller sterkt.

Alle tiltak som kan forbedre energiforbruket, kvalifiserer i utgangspunktet til støtte. Det er med andre ord opp til søkeren å bestemme tiltakene, som for eksempel kan være solcelleanlegg.

Jarle Pettersen, salgssjef for sol og energilagring i Onninen.

Anbefaler grundig forarbeid

Når prosjektet er ferdig, må man dokumentere forbedringen. For hvert prosentpoeng det avviker fra målet man har oppgitt, reduseres støttebeløpet med 10 %. Og hvis energiforbedringen er under minimumsgrensen på 20 %, faller hele støttebeløpet bort.

Derfor lønner det seg å få hjelp til å gjøre en god kartlegging og realistiske beregninger før man sender inn søknaden. Det anbefaler også Enova, som har en egen støtteordning for energikartlegging som kan dekke opptil 50 % av kostnadene, med en maksgrense på 400 000 kroner.

– Kartleggingen skal gjennomføres ved å engasjere ekstern rådgivning og fagkompetanse, med mindre søker selv har kompetanse til å oppfylle kravene. Enova har ingen liste over aktører som kan gjennomføre kartleggingen, så dette er søkeren sitt ansvar, sier Pettersen.

Solceller gir mange fordeler

Ifølge Pettersen vil solceller være et svært lønnsomt alternativ for mange næringsbygg.

– Ved å produsere egen strøm kan bygget bli helt eller delvis selvforsynt. Dette gir reduserte strømkostnader og forutsigbare og stabile utgifter, ettersom solceller demper effekten av svingninger i strømprisene.

– Med en levetid på 30–40 år gir solcelleanlegg en solid avkastning på investeringen, noe som er attraktivt for bedrifter som ønsker økonomisk stabilitet og langsiktig planlegging

Han trekker også frem flere andre fordeler med å installere solcelleanlegg på næringsbygg.

Solkraft gir ikke bare en økning i eiendomsverdien for næringsbygg, men også en direkte økonomisk fordel for byggeiere. Det blir også mer attraktivt for potensielle leietakere som får forutsigbare strømutgifter.

Ved å installere solceller, bidrar også norske næringsbygg aktivt til miljøvern og det grønne skiftet.

– Solceller produserer strøm uten utslipp under drift, noe som reduserer karbonavtrykket og avlaster det offentlige strømnettet. Dette er et viktige tiltak mot klimaendringer og forbedrer bedriftens omdømme som en miljøansvarlig aktør.

*toppbildet er fra et solcelleprosjekt levert av MITEK

Investere i solceller?