Meny
Her er de smarte el-løsningene til din bolig
  • Belysning
  • Bolig
  • Oppvarming
  • Sikkerhet
  • Teknologi

Her er de smarte el-løsningene til din bolig

Publisert 13. oktober 2022 | Oppdatert 03. januar 2024

Få en enklere og tryggere hverdag med disse praktiske løsningene.

Innenfor de fire veggene du kaller hjem finnes det et hav av elektriske muligheter. Vi har funnet frem våre beste tips, og anbefaler at du tar kontakt med din Elfag-elektriker for å finne ut hva som er mulig i din bolig.

Full oppgradering til et smarthus

Nordmenn er på verdenstoppen når det kommer til oppussing. Vi er også blant de første til å ta i bruk ny teknologi. For stadig flere blir summen av dette et såkalt smarthus, en bolig som er koblet til internett og styres fra mobilen. Med eksempelvis ELKO Smart Home får du en full oppgradering av husets el-funksjoner.

Dette innebærer praktiske muligheter som at du kan sjekke at alle lysene er skrudd av, justere opp temperaturen slik at det er varmt når du kommer hjem, eller få musikk i ulike rom med et system som ELKO Soundstream.

«Elektriske panelovner og gulvvarme er mer praktisk for å holde en jevn temperatur gjennom døgnet»

Få riktig temperatur med termostat for gulv og panelovner

Vi bor i et land hvor tropenettene er i mindretall, og mange har gått til anskaffelse av varmepumpe for rask oppvarming. Ellers er vedfyrte ovner og peiser supre for både varme og hygge, men elektriske panelovner og gulvvarme er mer praktisk for å holde en jevn temperatur gjennom døgnet.

En termostat med døgn- og ukeprogram lar deg senke temperaturen på natten og når du ikke er hjemme. På denne måten kan du redusere utgiftene til oppvarming, samtidig som du unngår at frosten setter seg i veggene mens du er på jobb.

Trygg og enkel lading med USB-kontakter

Elektroniske duppeditter har blitt en integrert del av våre hjem, og alle som har et batteri trenger å lades. Enten du lar deg bekymre av varme adaptere eller ikke, så er det en kjensgjerning at de er forbundet med en viss brannfare. Hør med din nærmeste elektriker om å få installert en egen USB-kontakt i de rommene du vanligvis lader telefonen eller nettbrettet. Med en egnet kontakt er det alltid trygt å lade telefonen.

La en bevegelsessensor huske lyset

Ikke alle i husstanden er like flinke til å slå av lyset etter seg når de forlater badet. Det er heller ikke hver gang du forlater garasjen eller boden med hendene fri til å trykke på bryteren. I disse rommene er det derfor veldig praktisk med en lampe koblet til bevegelsessensor.

Med en sensor installert slipper du å tenke på om du husket å slukke lyset. Du trenger heller ikke å famle i blinde etter bryteren i boden mens du forsøker å unngå farene der inne.

«Denne kutter strømtilførselen til apparatet etter en stund, og eliminerer dermed faren for brann.»

Stikkontakt med tidsur på kjøkkenbenken

Vi har ulike elektriske apparater som kun benyttes i en kortere periode, som kaffetrakter og brødrister på kjøkkenet, eller hårføner og rettetang på badet. Selv om de fleste av disse er utstyrt med en egen sikring, er det lurt å trekke ut kontakten etter bruk. Dessverre er det også fort gjort å glemme.

Løsningen er enkelt nok en stikkontakt med tidsur. Denne kutter strømtilførselen til apparatet etter en stund, og eliminerer dermed faren for brann. Enkelt, smart og trygt.

 La nattlys vise vei i mørket

Gi deg selv og barna en opplyst sti til badet om natten. Det kan være utfordrende nok å gå når man er halvt sovende, og de fleste av oss har stubbet en tå eller to på vei til badet i de sene nattetimer. For de minste kan det også være litt skummelt.

«Ved brann teller hvert sekund, og en slik løsning sparer deg verdifull tid.»

Vær trygg med seriekoblede brannvarslere

De fleste av oss bor i boliger med flere rom, og mange har også en bolig med flere etasjer. Det er påbudt å ha minst én brannvarsler per 60 kvm, og én i hver etasje. Hensikten er at du skal bli vekket av alarmen, og derfor er det viktig at varslerne snakker med hverandre.

Seriekoblede brannvarslere sørger for at du som sover i andre etasje blir varslet om røykutvikling i helt nede i kjelleren. Ved brann teller hvert sekund, og en slik løsning sparer deg verdifull tid. For ekstra trygghet kan varslingen også gå til et vaktselskap.