Finn elektriker

Trenger du hjelp?

Meny
Elfag logo

Spar strøm med 14 enkle tips

Å redusere strømregningen blir vesentlig enklere hvis man har noen konkrete råd å forholde seg til.

1. Velg raskt og kort lufting

Det kan være deilig å bytte ut den stillestående luften i et rom med frisk luft utenfra. Å sette et vindu på gløtt er imidlertid en lite økonomisk løsning, da dette stjeler masse energi fra varmekildene dine over tid. Velg heller rask og effektiv lufting der all luften byttes ut i løpet av kort tid.

2. Bytt til sparedusj

Det ligger i grunnen i navnet. En sparedusj senker vannforbruket med opptil 50 prosent, og jo mindre vann du bruker desto mindre må varmtvannsberederen varme opp.

3. Kjøp en varmepumpe

Varmepumper er blant de mest effektive varmekildene vi har, og kostnadene ved kjøp og montering sparer seg normalt inn på noen år. Du kan senke strømforbruket med over 60 prosent ved å erstatte panelovnene med en varmepumpe, og på sommeren kan du dessuten bruke anlegget som aircondition.

4. Bruk termostater med tidsstyring

Det er ikke noe vits i å holde huset varmt når ingen er hjemme. Kjøp termostater med tidsstyring, slik at du kan senke temperaturen når du er på jobben og øke den igjen et par timer før du reiser hjem.

«Det er ikke noe vits i å holde huset varmt når ingen er hjemme.»

5. Skrift til LED-pærer

Sammenlignet med tradisjonelle pærer med glødetråd, forbruker LED-pærer langt mindre energi på varmeutvikling. Dermed får du samme lysstyrke ved vesentlig lavere effekt. Sagt med andre ord, LED-pærer er billigere i bruk.

6. Sjekk om du betaler for mye

Den billigste leverandøren leverer ikke dårligere strøm enn den dyreste, så ikke bruk mer penger enn du trenger.

7. Skru av lyset

Du trenger ikke lys eller sterk varme i rom ingen oppholder seg i. Hold lysene av og varmen nede inntil rommene skal i bruk, gjerne med et automatisk system med sensorer og fjernstyring.

8. Damp maten i stedet for å koke den

Dampkoking er ikke bare en energisparende måte å lage mat på, det reduserer også koketiden. Snakk om vinn-vinn!

9. Skru ned temperaturen i varmtvannsberederen

Med mindre du har en fryktelig liten tank trenger ikke varmtvannsberederen å være satt på 90 grader. Ved å justere til 65 grader forminsker du varmetapet fra både berederen og rørnettet. Gå dog ikke lavere enn 65 grader, da dette åpner for bakterievekst som ellers ikke overlever.

«Vaskemaskinen bruker like mye strøm og vann på halv vask som full vask.»

10. Unngå standby-modus

Det tar ikke mye lengre tid å skru på TVen eller spillkonsollen fra fullstendig avslått tilstand. I løpet av et år suger faktisk alle apparatene som står på standby-/hvilemodus ganske mye strøm samlet sett.

11. Vask fulle maskiner

Både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen bruker like mye strøm og vann på en halv vask som en full vask, så velg sistnevnte.

12. Senk innetemperaturen

For hver grad du senker innetemperaturen sparer du ca. 5 prosent av kostnadene til oppvarming.

13. Gjør hjemmet ditt smart

En av de mange fordelene med moderne smarthus-løsninger er at systemene kan hjelpe deg med strømsparing.

14. Fått automatisk strømmåler? Flytt strømforbruket ditt

De nye, automatiske AMS-strømmålerne rapporterer strømforbruket ditt hver time, og du betaler strømprisen som til enhver tid er gjeldene. Hvis du har fått en slik måler installert (hele landet får dem innen utgangen av 2018) burde du finne ut hvilke tider av døgnet som normalt har lavest strømpris i ditt område, og legge energikrevende oppgaver som lading av elbil til disse periodene.