Ikon finn elektriker Finn elektriker

Vi hjelper deg!

Meny
Elfag logo
  • Bolig

Et kjøkken du kan bruke til alt

Det kan være skikkelig koselig å lage mat, men kulinariske eventyr er slett ikke det eneste du kan kaste deg ut i på kjøkkenet.

Les videre
Next icon

Et moderne kjøkken brukes til mye mer enn bare matlaging og oppvask. Ettersom bruksområdene er så mange, trenger man et allsidig og praktisk kjøkken. Man trenger smarte løsninger som er tilpasset alle oppgavene man gjør i løpet av dagen. Ikke minst er man avhengig av god belysning.

Lysstyring gjør kjøkkenet ekstra praktisk

Et typisk kjøkken har benkebelysing og takbelysning. I tillegg kan man ha lys inni skap og skuffer, og montere en lampe over spisebordet. På denne måten får man lys i alle soner av kjøkkenet og tilstrekkelig med arbeidslys. Når matlaging og annet arbeid er unnagjort ønsker man seg imidlertid mer dempet belysning, og dette kan du enkel få til med en et lysstyringsanlegg. Et slikt anlegg styrer all belysning og er meget enkelt å betjene.

Hva bruker du kjøkkenet til?

Kjøkkenet kan være en sosial møteplass, et arbeidsrom eller et lekserom i tillegg til matlaging. Tenk gjennom dette før du oppgraderer, så får du et kjøkken som dekker hele familiens behov.

«Du kan veksle mellom stemningslys og arbeidslys med ett enkelt knappetrykk.»

For å kunne montere et lysstyringsanlegg kreves det kun at du har fastmonterte lysbrytere på veggen, som er satt til å skru av og på lampene på kjøkkenet ditt. Da kan elektrikeren enkelt skifte ut bryterne på veggen med lysstyringsenheter. Med disse enhetene kan du lage forskjellige lyssenarioer, og du kan koble benkelysene til én innstilling mens lampen over bordet har en annen. Du kan dempe belysningen inni skapene, samtidig som lyset i taket gjøres lunere og mer koselig. Det er også mulig å forhåndsprogrammere innstillingene, slik at du kan veksle mellom stemningslys og arbeidslys med ett enkelt knappetrykk.

Planlegg plasseringen av lyskildene dine

Hvis du har overskap på kjøkkenet burde lysene monteres så langt ut som mulig, for å unngå irriterende reflekser fra benken. Man bør også unngå kraftig lys fra taket midt i rommet, da en slik plassering fører til at du skygger for deg selv uansett hvor du står på kjøkkenet. Når du monterer én eller flere lamper over spisebordet, skal lampen som hovedregel være plassert 50-60 cm over bordet, slik at den kun lyser opp bordplaten. Dette for å hindre at man blir blendet av lyset mens man sitter og spiser.

Hvis du har barn som spiser rundt samme bord kan imidlertid dette være et problem selv med lampen hengende i korrekt høyde, men dette kan du kompensere for ved å dempe lyset med en dimmer. En fin grunnregel er at lyset rundt bordet skal hjelpe personene som sitter der til å se hverandre, samtidig som den belyser maten og gjør den mer innbydende. Lysene skal aldri være til hinder for gjester eller mathygge.

«Hva med en fotlist med innebygget støvsuger, som suger til seg brødsmuler og smårester?»

Gå for smarte løsninger

Moderne el-løsninger er utrolig smarte. Vi har allerede vært inne på lysstyring, men det finnes også andre løsninger man burde vurdere. For eksempel kan det være lurt å gå for stikkontakter som også har USB-utganger, slik at du kan lade opp mobiler, nettbrett og lignende med en standardkabel. Uansett er det lurt å legge opp mange kontakter på kjøkkenet, slik at kapasiteten takler tilskudd av kaffemaskin, vannkoker og andre elektriske hjelpemidler.

På toppen av dette er det lurt å spørre elektrikeren din om tips og råd, og på den måten finne løsninger du ikke ser selv. Hva med å legge deilige varmekabler i kjøkkengulvet? Eller lys i skuffene som skrur seg automatisk på? Eller en fotlist med innebygget støvsuger, som suger til seg brødsmuler og smårester?

Tenk sikkerhet

På kjøkkenet som ellers i huset er sikkerhet noe man bør ha i bakhodet. Under vasken og oppvaskmaskinen kan det være lurt å installere en waterguard, som stenger av vanntilførselen hvis den oppdager lekkasje. I tillegg må man påse at man har tilstrekkelig med elektriske kurser på kjøkkenet. Komfyren trenger for eksempel sin egen kurs, og den må tåle nok belastning. Særlig nye platetopper med induksjon krever ofte 30A-kurser eller kraftigere.

Når det gjelder elektriske småaaprater bør disse kobles til i stikkontakter med timer, slik at strømmen kuttes automatisk hvis du glemmer å skru dem av. Til slutt kan du også vurdere å gå over til LED i belysningen, ettersom LED-pærer utvikler langt mindre varme enn tradisjonelle pærer. Dette reduserer brannfare, samtidig som du sparer strøm.