Meny
  • Bolig

Kjøkkenbelysningen som gjør hverdagen enklere

Publisert 14. oktober 2022 | Oppdatert 01. november 2022

Et moderne kjøkken brukes til mye mer enn bare matlaging og oppvask. Vi gir deg nøkkelen til et allsidig, smart og praktisk kjøkken, med belysning som svarer til alle behov.

Kjøkkenet er ofte boligens mest brukte rom. Her gjør barna lekser, mens foreldrene lager mat og rengjør før middagen skal inntas. Det betyr at du er avhengig av både god belysning og funksjonelle løsninger. Her kan din Elfag-elektriker hjelpe deg.

 

Bytt til LED-pærer

Når du skal oppgradere kjøkkenbelysningen din, er det første du bør gjøre å bytte ut de gamle lyspærene med mer energieffektive LED-pærer. LED-pærer er mer brannsikre, miljøvennlige og hjelper deg med å holde strømkostnadene nede. De er også mer holdbare, så du slipper å skifte dem ut så ofte.

I dag kommer LED-pærer i en rekke forskjellige fargevarianter, med ulike spredningsvinkler og funksjoner som «Dim to Warm». Denne funksjonen lar deg justere fargetemperaturen fra en kald fargetone når du tenger godt arbeidslys, til en varmere tone når du vil ha stemningsbelysning.

«Du kan veksle mellom stemningslys og arbeidslys med et enkelt knappetrykk.»

Planlegg plasseringen av lyskildene dine

Hvis du har overskap på kjøkkenet, burde lysene monteres så langt ut som mulig, for å unngå irriterende refleksjoner fra benkeplate og veggfliser. Du bør også unngå kraftig lys fra taket midt i rommet, da en slik plassering fører til at du skygger for deg selv uansett hvor du står på kjøkkenet.

Når du monterer én eller flere lamper over spisebordet, skal lampen som hovedregel være plassert 50–60 cm over bordet, slik at den kun lyser opp bordplaten, for å hindre at man blir blendet av lyset mens man sitter og spiser.

Hvis du har barn som spiser rundt samme bord, kan imidlertid dette være et problem selv med lampen hengende i korrekt høyde. Dette kan du heldigvis kompensere for ved å dempe lyset med en dimmer.

Spotter og downlights i taket har også blitt veldig populært på kjøkkenet, og kommer i mange varianter. Det finnes for eksempel både faste downlights, downlights som kan tiltes i én retning, og modeller som kan snurres hele veien rundt.

.

Bilde av et kjøkken med et takarmatur.
Et funksjonelt og sjarmerende kjøkken er oss alle forunt. En hengende armatur gir ofte en fin følelse av modernitet, samtidig som det gir god og atmosfærisk belysning.

Smart lysstyring med soner og scenarioer

Et typisk kjøkken har benkebelysing og takbelysning. I tillegg kan du ha lys på innsiden av skap og skuffer, og kanskje et armatur over spisebordet.

Når matlaging og annet arbeid er unnagjort, ønsker du kanskje en mer dempet belysning. Dette kan du enkelt få til med et lysstyringsanlegg, som lar deg sette opp ulik belysning i dedikerte soner på kjøkkenet.

For å montere et lysstyringsanlegg er du pålagt å ha kun fastmonterte lysbrytere på veggen, som er satt til å skru av og på lampene på kjøkkenet ditt. Da kan din Elfag-elektriker enkelt skifte ut bryterne på veggen med lysstyringsenheter.

Med disse enhetene kan du lage forskjellige lyssenarioer. Du kan for eksempel koble benkebelysningen til én innstilling, mens lampen over bordet har en annen. Du kan også dempe belysningen på innsiden av skapene, samtidig som lyset i taket bli lunere og mer koselig.

Du kan forhåndsprogrammere disse innstillingene, slik at du kan veksle mellom stemningslys og arbeidslys med ett enkelt knappetrykk. Dette kan du fjernstyre fra mobilen hvis du velger en smarthusløsning, eller fra en fjernkontroll eller lysbryteren. Dermed kan du enkelt styre all belysningen i rommet, tilpasset alle behov, anledninger og stemninger.

USB kampanje bilde lyst
En USB-stikkontakt egner seg godt i alle hjemmets rom, enten det er på kjøkkenet eller på soverommet.

Gå for smarte løsninger

Vi har allerede vært inne på smart lysstyring, men det finnes også andre løsninger du bør vurdere. For eksempel kan det være lurt å gå for stikkontakter som også har USB-utganger, slik at du kan lade opp mobiler, nettbrett og lignende med en standardkabel. Uansett er det lurt å legge opp til mange kontakter på kjøkkenet, slik at kapasiteten takler tilskudd av kaffemaskin, vannkoker og andre elektriske hjelpemidler.

En smarthusløsning kan inneholde alt fra et par enkle produkter som smarte lysbrytere og dimmere, til komplette smarthus. Du kan for eksempel legge til sikkerhetsprodukter som komfyrvakt og smart røykvarsler, smart varmtvannsbereder som varmer opp vannet når strømprisen er lavest, og styre alt med en app eller stemmen din.

Spør gjerne din Elfag-elektriker om tips og råd til montering, slik at du ikke går glipp av smarte løsninger du kanskje ikke ville sett selv.

Ta kontakt med din Elfag-elektriker i dag for å starte planleggingen av drømmekjøkkenet ditt. Husk at alle våre elektrikere har femårsgaranti, både på produkt og jobben som blir utført. Ekstra trygghet, både for deg og oss!