Ikon finn elektriker Finn elektriker

Vi hjelper deg!

Meny
Elfag logo
  • Teknologi

Dette må du vite om DAB-radio

I løpet av 2017 blir hele Norges radionett digitalt, og de største kanalene slutter å sende via FM-nettet. Her kan du lese hva dette betyr for deg og din radiolytting.

Les videre
Next icon

DAB er en forkortelse for Digital Audio Broadcasting, altså det man på godt norsk vil kalle digitalradio. Der FM-nettet mottar analoge signaler, mottar DAB digitale signaler, og i 2017 flyttes som kjent hele det nasjonale radionettet over på DAB landsdel for landsdel. Fra myndighetens side var argumentasjonen for overgangen at DAB+ gir rom for flere kanaler enn i dag. I tillegg skulle lydkvaliteten bedres.

Kontroversiell FM-stenging

Disse grunnprinsippene har de færreste motsatt seg, men FM-stengingen er likevel et svært kontroversielt og omdiskutert tema. Motstanderne påpeker at dekningen til DAB ikke er like god som styresmaktene skal ha det til, og at FM-nettet fremdeles kommer bedre ut flere steder. I tillegg innebærer overgangen at millioner av FM-radioer over hele landet må erstattes med nye digitalradioer. Dette medfølger naturligvis utgifter for publikum.

FM lever videre lokalt

Lokale radiostasjoner blir i hovedsak ikke berørt av DAB-overgangen, og kan fortsette å sende over FM hvis de ønsker.

«Har man en flunkende ny bil har man trolig DAB+ allerede.»

I store deler av landet er likevel DAB allerede innført som eneste alternativ for riksdekkende radiostasjoner. Mer bestemt gjelder dette Nordland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland. I tillegg har NRK-kanalene slukket i Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Utover dette fortsetter den gjenværende slukkingen etter følgende plan:

  • 15/9: Kommersielle kanaler i Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.
  • 20/9: NRK-kanaler i Oslo, Østfold, Vestfold og Akershus.
  • 8/12: Kommersielle i Oslo, Østfold, Vestfold og Akershus.
  • 13/12: Alle kanaler i Troms og Finnmark.

DAB i bilen

For mange er ”i bilen” svaret på spørsmålet om hvor de hører mest på radio. Har man en flunkende ny bil har man trolig DAB+ i dashboardet allerede, men det er kun de siste 2-3 årene dette har vært vanlig utstyr i grunnpakkene. For veldig mange innebærer derfor DAB-overgangen at man må gjøre grep for å beholde radioen i bilen.

På de aller fleste biler er det mulig å ettermontere DAB-radio, slik at man får den integrert på samme måte som den eksisterende FM-radioen. Dette er imidlertid ofte en meget kostbar affære, avhengig av bilen du kjører. Et rimeligere alternativ er såkalte DAB-adaptere, som typisk henter strømmen 12V-uttaket i kupéen. Her finnes det mange alternativer, men de fleste innebærer trekking av ledninger inni bilen og/eller montering av antenne i vinduet.

Et tredje alternativ er å bruke mobiltelefonen din, dersom bilen din har en AUX-inngang eller blåtann-støtte. På denne måten kan man høre på internettradio i bilen, men dette vil naturligvis forbruke mobildata. Et siste alternativ er å koble til en batteridrevet reiseradio eller lommeradio med DAB, men en slik løsning fungerer dårlig straks man forlater områder med god dekning.

«Husk at det finnes to DAB-nett i Norge!»

DAB rett i veggen

Det er ikke bare i bilen FM forsvinner, og når tiden kommer for å oppdatere finnes det flere valgmuligheter enn enkle småradioer til kjøkkenet. Eksempelvis kan du vurdere et integrert lydsystemer som Elko Sound Player 2, som både har DAB-støtte, blåtann, AUX-inngang/utgang og fjernstyring. Moderne lydsystemer kan kobles til eksisterende smarthusløsninger i boligen din, der alt kan styres og tilpasses fra mobilen.

Du kan opprette ulike lydsoner i huset, og spille av enten den samme eller forskjellig musikk i ulike rom. Dette fungerer naturligvis også med andre kilder enn radio, hvis du for eksempel er mer i humør til en spilleliste fra Spotify-biblioteket. Ta kontakt med din lokale Elfag-elektriker for en prat om hvilke muligheter som finnes til ditt hjem.

Noen nyttige DAB-tips:

  • Usikker på om radioen din har DAB? Hvis du får inn NRK Sport eller P5 Hits støtter radioen din DAB+. Disse kanalene sendes ikke over FM.
  • Dårlig DAB-mottak i bilen? Sjekk om antennen er montert vertikalt og om den er jordet gjennom kobling til karosseriet.
  • Forsvinner signalene når du er på farten? Sørg for å aktivere automatisk frekvenssøk på radioen din. DAB-kanaler sender på ulike frekvenser i ulike regioner.
  • Husk at det finnes to DAB-nett i Norge: NRKs eget nett og det kommersielle ”Norge Riks”-nettet med kanaler som P4 og Radio Norge.